Hall House


William Pedersen


1962


Description

The Hall House is a long, rectangular structure sited on a gently sloping hill. The driveway leads to a two-car garage at the narrow end of the rectangle, essentially masking the remainder of the house from view. The long sides of the rectangle are characterized by inset narrow wood decks sheltered under overhangs that connect the garage to the main house. An internal courtyard, accessible only from the house interior and not visible from the decks, sits between the garage and house. At the other narrow end of the rectangle, the house cantilevers over the basement level. This end of the house is heavily glazed and has a wood deck on the upper level finished with exposed beams at the eaves that extend from the living room, and large plate glass windows flanked by casement windows at the lower level. The entire structure is clad in V-channel vertical wood siding painted a dark green, creating an unbroken line between the garage and house. The flat roof also is continuous with the exception of an opening for the courtyard. An addition supported on piers sits off of the kitchen, extending perpendicularly from the original structure.


Significance

The Hall House was built in 1962 for the Hall family. According to Cornelia Walworth, who moved to the house with her parents in the early 1980s, the Halls originally lived with their five children in the Lambert House, a large Gothic-style mansion adjacent to the current Hall House property. After some of the children had grown up and moved out, the Halls decided to subdivide the property and construct a new house on a hill next to one of the massive beech trees. The lot the Hall House is located on (which presumably included the Lambert House) was purchased by I. Davis Hall in 1950. Hall hired architect William Pedersen to design a house of wood and glass to complement his love of nature and light, and the house was completed in 1962 (Cornelia Walworth to Marty Skrelunas, 25 October 2007).

Around 1975, an addition supported on piers was constructed to provide additional living space. It appears that the fieldstone patio was added at this time. According to the assessor records, Edward (Ned) H. and Nancy Z. Walworth purchased the Hall House in 1979, although Cornelia Walworth remembers them buying it in 1981. The Walworths filled in the windows at the entrances to provide additional interior wall space, although the framing is extant, and cut one new window opening in the living room. They also hired landscape architect Anne Mackenzie to install a larger terrace and flower gardens.


National Trust for Historic Preservation, 2009.